Enkele Iraanse plaatjes

Omdat beeld vaak heel wat meer zegt dan woorden, hierbij wat plaatjes, de afgelopen dagen geschoten in Zuid-Iran.

Ijdel? Jazeker, ik ben vrij ijdel. Vandaar dat ik maar meteen begin met een grote afbeelding waarop ik zelf terug te vinden ben, te midden van enkele van mijn gasten hier in Iran. De afgelopen middag aten we dizi, een lokaal Iraans gerecht, een stoofpotje, in een theehuis op de bazaar van Shiraz. Uiteraard een mooi theehuis, want mijn gasten zijn belangrijk. In de ochtend bezochten we allereerst de mooie Eram-tuin, daarna de fraaie citadel van de stad Shiraz (de Arg e-Karim Khan e-Zand), en daarna een drietal bij elkaar gelegen monumenten, namelijk de tuin van de zurige sinaasappels, de fraaie ‘roze moskee’ (de Nasir al Molk-moskee, om precies te zijn) en de Medresa ye Khan, een Koranschool. Dit drukke ochtendprogramma werd afgesloten in het eerder genoemde fraaie theehuis, alwaar het typisch Iraanse gerecht met veel smaak werd gegeten. Ik zat binnen aan een tafeltje, maar ongeveer de helft van mijn gezelschap genoot op een balkon van het fraaie weer en het eten. De middag was ter vrije besteding, en ik belandde samen met één van mijn gasten in een mausoleum, dat op bijzondere wijze is versierd. Niet alleen heeft de koepel een bijzondere vorm, zoals op de afbeelding duidelijk wordt, maar vooral de binnenzijde zal bij de westerling gemengde reacties oproepen. Dames worden bij bezoek aan de binnenzijde van dit mausoleum geacht een chador te dragen, maar zijn overigens zéér welkom. Wij ontmoetten nog een in de Verenigde Staten woonachtige Canadees, die een conferentie had bezocht in Tehran en nu wat rondreisde, die aan de thee zat. Gewoon, van een omstander gekregen, in dat mausoleum. Kijk, dat is nu Iran. Hartelijkheid en bling bling alom, niet alleen in monumenten, maar ook de gezichten van de mensen. Dat klinkt een beetje stom, maar is wel waar, zoals de afbeelding van twee jongens, die we in Yazd, een woestijnstadje, ook in het zuiden van het land tegenkwamen, wel bewijst. Mensen willen graag praten en ook graag op de foto, en welkom ben je hier altijd. Overigens merk ik nu, dat de jongens op de foto niet lachen. Het is tenslotte best een serieuze aangelegenheid, als je tijdens een schooltrip door een buitenlander wordt gefotografeerd. De omgeving waar de foto werd genomen is overigens ook een tuin, een prachtig windtorencomplex. Uitbundige versieringen completeren de groene omgeving.

Hiernaast een klein voorbeeldje daarvan. Andere voorbeelden zijn er in mijn huidige verblijfplaats, Shiraz, veel meer te vinden. Oordeel zelf, het volgende plaatje laat een deel van de Nasir al Molk-moskee zien. Shiraz was vandaag op zijn best, het weer deed mee, na toch nog behoorlijk wat regen de afgelopen dagen was het zonnig, maar met een lekker windje. Het was gezellig druk op straat en na een nacht in het voormalige Sheraton van de stad waren mijn gezelschap en ik weer behoorlijk uitgeslapen. Dat voormalige Sheraton heet tegenwoordig het Homa hotel, en is eigenlijk niets bijzonders, maar eerder vanavond, na een leuk en gezellig diner dronk ik nog een kopje koffie, gezeten op echte jaren ‘70-stoeltjes, die zo bij Ikea vandaan leken te zijn gekomen, maar in werkelijkheid deel uitmaakten van de inrichting toen het hotel nog wel tot de internationale keten behoorde. Het zwembad van het hotel is uiteraard leeg. Het kan tenslotte niet de bedoeling zijn om een schaars geklede dame vanuit je kamerraam, al dan niet met kuise badmuts op, uit het water te zien klimmen.

Morgen staat Tahkt e-Jamshid, beter bekend als Persepolis op het programma. Vandaar, ter afsluiting van dit geillustreerde verhaal, een beeld dat doet denken aan die belangrijkste antieke site van Iran: dit is een afbeelding uit de Eram-tuin, die verwijst naar afbeeldingen uit Persepolis, waarbij een leeuw (het nieuwe jaar) het rund (het oude jaar) verorberd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: